|
PROROK.fora.pl Potterolodzy, Potterofani i Potteromaniacy łączcie się!!!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Kawaler Ordeu Merlina I Klasy
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1098
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hogsmeade
|
Wysłany: Sob 13:38, 22 Kwi 2006 Temat postu: Potterowskie Przyjęcie: Czarodziejskie Desery |
|
|
4. Czarodziejskie Desery
Wśród przepysznych deserów znajdziecie:
+ Całuski Fleur
Czas Przygotowania: 40 minut
Składniki:
3 białka z jajek
1/8 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
2 krople czerwonego barwnika do jedzenia
1 łyżeczka migdałowego olejku do ciast
wiórki kokosowe
Instrukcja: rozgrzej piekarnik do temperatury 150stopni. Ubij białka z solą na sztywno. Do piany powoli dosypuj cukru i ciągle mieszaj. Dodaj barwnik i wiórki bardzo wolno. Na blaszce rozłóż pergamin i formuj małe usta. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Nie wyjmuj, zostaw je tam przez 1,5 godziny aż stwardnieją.
+ Ciasteczka Molly
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 kg mąki krupczatki
1 1/2 kostki margaryny
5 szt. żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
kwaśna śmietana -- jak się ciasto nie skleja
Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Czasem trzeba dodać więcej żółtek lub kwaśnej śmietany. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka a następnie posmarować je białkami, aby ładnie się błyszczały. Ciasteczka układać na natłuszczonej blasze. Piec w 200 C przez około 20 minut.
+ Ciągutki Toffi
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
2 szklanki cukru
8 łyżek masła
0,5 łyżeczki przyprawy rumowej lub waniliowej
1 i 1.4 szklanki wody
Instrukcja: gotuj wszystkie składniki na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Bez mieszania gotuj aż mikstura osiągnie temperaturę 143 stopni C. Wlej do posmarowanej masłem patelni i poczekaj aż ostygnie. Ostrożnie połam na małe kwadraty.
+ Ekspress do Hogwartu
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka i tyle samo wody
Instrukcja: utrzyj mikserem cukier z margaryną i stopniowo podczas ucierania dodawaj jajka. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i połącz z masą maślaną. Dodaj wodę i mleko i ubijaj przez chwilę mikserem. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez godzinę. Gdy ciasto wystygnie, wytnij z niego nożem niewielkie prostokąty- wagoniki i lokomotywę z kominem. Okna wykonasz np. z herbatników a koła z żelków.
+ Galaretkowe Ślimaki
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
6 łyżek cukru
2/3 szklanki soku z żurawiny
4 łyżki syropu z kukurydzy
4 łyżki bezsmakowej żelatyny
cukier puder
Instrukcja: na wolnym ogniu gotuj sok, syrop i cukier do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę i mieszaj aż się nie rozpuści. Do naczynia wysmarowanego olejem wlej miksturę i poczekaj około 2 godzin aż wszystko stężeje. Wykrawaj małym nożem robale i kładź na tacy. Włóż do lodówki i wyjmij przed samym podaniem.
+ Kamyki Hagrida
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
kostka masła
słone krakersy
szklanka brązowego cukru
paczka chipsów czekoladowych
Instrukcja: połóż folię na blaszce. Układaj na niej krakersy. Rozpuść masło z cukrem i polej tym krakersy. Piecz około 7 minut w temp. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika (UWAŻAJ aby się nie oparzyć) i układaj na nich chipsy. Jeśli krakersy się skleiły, lekko oddziel je nożem.
+ Karmelkowy Knot
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
0,5 szklanki mleka skondensowanego
¾ szklanki brązowego cukru
¼ łyżeczki soli
2 łyżki masła
120 gram gorzkiej czekolady
1/3 szklanki melasy
Instrukcja: w dużej misce wymieszaj mleko, cukier i sól. W garnku rozpuść czekoladę z masłem. Zdejmij z ognia i dodaj melasę. Zmieszaj dwie mikstury razem i wlej do garnka aby ostygło. Wycinaj różne wzory i podawaj.
+ Musy Świstusy
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
Lizaki
Musujący proszek (substancja, która jest np. w Zozolach)
Instrukcja: wsypać musujący proszek do małych naczyń i maczać w nich lizaki
+ Najgorszy Przysmak Rona
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
1 szklanka chipsów czekoladowych
1 łyżeczka masła
24 duże „jojo”/pianki (marshmellows)
Paluszki z sezamem
Małe cukierki
Instrukcja: Rozpuść chipsy. Do pianek przytwierdź kawałki paluszków, które posłużą jako nogi pająków. Polej wszystko czekoladą i dodaj małe cukiereczki (oczy). Schłodź.
+ Stadko Karaluchów
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
Ciemna czekolada
Makaron (najlepiej grubszy od nitek)
Instrukcja: czekoladę rozpuścić, makaron ugotować. Polewać makaron czekoladą, wymieszać i podawać.
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Ginny
WYROCZNIA
Dołączył: 13 Maj 2006
Posty: 646
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hogwart
|
Wysłany: Śro 19:52, 17 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Chyba już nigdy tu nie wejdę...Mam słabość do deserów!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bartek
Kawaler Ordeu Merlina I Klasy
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1098
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Hogsmeade
|
Wysłany: Czw 9:48, 18 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
HEH, ja też...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|