Forum PROROK.fora.pl Strona Główna PROROK.fora.pl
Potterolodzy, Potterofani i Potteromaniacy łączcie się!!!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potterowskie Przyjęcie: Przekąski

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PROROK.fora.pl Strona Główna -> Artykuły o HP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartek
Kawaler Ordeu Merlina I Klasy



Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1098
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Hogsmeade

PostWysłany: Sob 13:35, 22 Kwi 2006    Temat postu: Potterowskie Przyjęcie: Przekąski

3. Przekąski



Aby coś przekąsić najlepiej zrobić:

+ Dyniowe paszteciki
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
2 jajka, lekko roztrzepane
¾ szklanki cukru
puszka dyni
0.5 łyżki soli
1 łyżka cynamonu
0,5 łyżki imbiru
¼ łyżki goździków
puszka mleka skondensowanego
tarta (kupna lub robiona)

Instrukcja:
Jeśli chcecie zrobić tartę sami:
0,5 kg mąki pszennej
1/4 kg masła (w ostateczności margaryny)
0,5 szklanki bardzo zimnej wody
2,5 łyżek oleju

Do bardzo dużego ganka albo miski wsypać mąkę i wrzucić masło (zimne i twarde !!!). Posiekać masło nożem na jak najdrobniejsze kawałki - będą one otaczały się mąką. Dodać olej, sporą szczyptę soli i wyrobić ciasto szybko ręką, dolewając zimną wodę. Tutaj jest trudny moment - nie powinniśmy marudzić z ręką w mące, to trzeba zrobić szybko, byle jak. Masło nie może się rozpuścić, nie jest naszym celem idealne połączenie wszystkich składników, o nie, wręcz przeciwnie. Wody też nie musimy wlać całej, ciasto po chwili zacznie dość dobrze odchodzić od palców i będzie się dawało łatwo uformować w kulę.
Czas na farsz:
Wszystkie składniki (oprócz tarty) wymieszajcie i pieczcie w naczyniu żaroodpornym w piekarniku ustawionym na 200stopni przez około 15 minut. Zmniejsz do temp. 180 stopni i dalej piecz przez około 45 minut (sprawdź wykałaczką czy ciasto już się nie przykleja). Wyjmij farsz i poczekaj aż ostygnie.
W tym czasie rozwałkuj tartę i wykrawaj koła. Na środek każdego kółka wkładaj łyżkę farszu i lep jak pierogi. Nakłuj je lekko widelcem. Piecz na blaszce aż ciasto będzie jasno brązowe (około 10 minut). Poczekaj aż paszteciki ostygną i dopiero podawaj.


+ Hogwart w Obłokach
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
Ser Brie
Tarta (kupna lub robione)
Mleko

Instrukcja: pokrój ser na małe kawałeczki i owiń je szczelnie w tartę, nakłuj lekko widelcem. Możesz na górze ułożyć z ciasta tartowego wzorek np. literę H, błyskawicę itp. Aby góra miała ładny brązowy kolor posmaruj ją odrobiną mleka. Na blaszce ułóż folię i układaj „ciastka”. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez 15 minut (aż będą jasno brązowe). Podawaj.


+ Macki ośmiornicy
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
galaretka, kisiel
żelki

Instrukcja: wykonaj galaretkę, kisiel zgodnie z przepisem. Nim zastygnie dodaj do niej żelki (najlepiej jakieś robale).


+ Magiczne Różdżki
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
precle, paluchy lub bagietka (przekrojona wzdłuż na 4 części)

Instrukcja: włożyć do wysokiego naczynia z napisem: różdżki. Aby lepiej smakowały można podać obok w małych miskach różne sosy (na słodko i ostro) i maczać w nich końcówki różdżek.


+ Pazury Trola
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
Chipsy Tortilla/Nachos
Starty ser

Instrukcja: połóż chipsy na blaszce i posyp je serem. Wstaw do piekarnika na niewielką temperaturę i poczekaj aż ser się rozpuści. Podawaj na ciepło lub zimno.


+ Popcorn z Kociołka
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
2 opakowania popcornu
tabliczka białej czekolady

Instrukcja: Czekoladę rozpuścić (zobacz instrukcję przy czekoladzie Lupina), zrób popcorn i wsyp go do garnka. Powoli polewa popcorn czekoladą i delikatnie mieszaj. Wyłóż na pergamin do ostygnięcia.

+ Przekąska Trola
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
parówki
opakowanie miękkich biszkoptów
ser cheddar (lub inny twardy ser)

Instrukcja: parówki pokroić na małe kawałki, biszkopty zmiażdżyć a ser skroić. Obtaczać lekko zwilżone parówki w biszkoptach i serze i zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni aż ser się roztopi. Wyjmować kuleczki i podawać


+ Pudding Yorkshire (bardzo lubiany przez JK Rowling)
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
250 g mąki
4 jaja
niecała szklanka mleka
2 łyżki kruszonego sera pleśniowego
łyżka siekanej natki pietruszki
sól, pieprz, oliwa

Instrukcja: wymieszaj mąkę z jajami i przyprawami. Stopniowo dolewaj mleko i mieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Dodaj natkę i ser, odstawić. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, wlać na dno foremek do babeczek odrobinę oliwy, wstawić je do piekarnika. Kiedy oliwa wrze, rozlać ciasto do foremek, wypełniając je do połowy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki urosną i się zrumienią. Są puste w środku i najlepsze prosto z piekarnika.

+ Skrzydełka Nietoperza
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
Skrzydełka kurczaka
Ostry sos

Instrukcja: Zamocz skrzydełka kurczaka w ostrym sosie i piecz w piekarniku w temp. 200 stopni około 35 minut


+ Tropikalna Taca
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
Różne egzotyczne owoce (lub takie jakie lubicie Wink ) np. kiwi, ananasy, jagody, truskawki, winogrona

Instrukcja: poukładaj jak chcesz (większe owoce pokrój) na dużej tacy.



Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum PROROK.fora.pl Strona Główna -> Artykuły o HP Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin